Het voorjaar komt eraan

5 stappen en 5 tips voor het succesvol zaaien van dahlia’s

Het is alom bekend dat het mogelijk is om aan het eind van het seizoen Dahlia knollen op te rooien om te overwinteren voor volgend seizoen (zie ook onze blog: https://bloomboost.nl/nl/dahlias-overwinteren-in-6-stappen/)

Echter wist u dat u aan het eind van het seizoen ook zaadjes kan halen uit de Dahlia bloemen om deze het jaar erop weer te gebruiken om zelf Dahlia’s te kweken?

Hieronder vindt u een aantal stappen om ervoor te zorgen dat deze zaden ook uitkomen en in de zomer ook daadwerkelijk mooi bloeien hebben we hier een stappenplan en aan het eind van deze blog ook nog eens 5 tips van ons, waardoor zaaien van Dahlia’s eigenlijk niet meer mis kan gaan.

Stap 1: Kies de juiste tijd om te zaaien

Dahlia’s kunnen binnen worden gezaaid, ongeveer 6-8 weken voor de laatste verwachte vorstdatum (allerheiligen valt dit jaar midden in Mei).

Voor buitenzaaien, wacht tot na de laatste vorst en de grond is opgewarmd tot minstens 10°C.

Stap 2: Bereid de grond voor

Kies een zonnige locatie met goed doorlatende grond.

Graaf de grond om en voeg organisch materiaal toe zoals compost om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren.

Stap 3: Zaaien

Voor binnenzaaien: Vul zaadstartbakken met vochtige potgrond. Plaats de zaden op het oppervlak en bedek ze lichtjes met een dunne laag grond. Tegenwoordig is ook een veenvrije variant van potgrond (van bijvoorbeeld DCM) beschikbaar. Dit is ook nog eens goed voor het milieu.

Voor buitenzaaien: Maak kleine geulen in de grond en plaats de zaden op gelijke afstanden uit elkaar. Bedek ze lichtjes met aarde. Over het algemeen is een onderlinge afstand van ongeveer 5-10 cm  tussen de zaden voldoende. Dit geeft de zaailingen genoeg ruimte om te groeien zonder dat ze elkaar verdringen.

Stap 4: Water geven en verzorgen

 

Houd de grond vochtig, maar niet doorweekt.

Zodra de zaailingen opkomen, dun ze uit zodat ze op ongeveer 15-20 cm afstand van elkaar staan.

Geef regelmatig water en bemest de planten om de paar weken met een uitgebalanceerde meststof.

Stap 5: Verplanten naar de tuin (optioneel)

 

Als u binnen heeft gezaaid zult u de zaailingen over moeten overplanten naar de volle grond of los in potten. Als de zaailingen groot genoeg zijn en er geen kans meer is op vorst kunt u dit doen.

Plant ze in de tuin op een afstand van ongeveer 30-45 cm van elkaar, of enkele zaailingen in een grote pot van bijvoorbeeld 10 liter.Zorg ervoor dat de bodem goed is opgewarmd en er geen kans meer is op vorst voordat je de zaailingen verplaatst.

Mocht u buiten in de volle grond hebben gezaaid kan het zijn dat de zaailingen te dicht op elkaar staan. U zult ze dan moet uitdunnen om ervoor te zorgen dat ze niet te dicht op elkaar staan. Het uitdunnen van zaailingen betekent dat je enkele van de zaailingen verwijdert om de overgebleven zaailingen meer ruimte te geven om te groeien.

 

Belangrijke tips:

Tip 1: Zorg voor een goede drainage om te voorkomen dat de wortels van de dahlia’s gaan rotten.

Tip 2: Dahlia’s houden van zonlicht, dus zorg voor een zonnige locatie voor de beste groei.

Tip3: Bescherm jonge zaailingen tegen slakken en andere plagen door bijvoorbeeld koperringen rond de planten te plaatsen.

Tip 4: Verwijder regelmatig verwelkte bloemen om de bloeiperiode te verlengen en de planten gezond te houden.

Tip 5: Met deze stappen en tips zou je in staat moeten zijn om succesvol dahlia’s te zaaien en te laten groeien in jouw tuin!

 

Mocht het niet gelijk de eerste keer lukken, of je wilt andere soorten dahlia’s toevoegen in je tuin, kijk dan eens naar onze Plantenpakket van 5 Dahlia’s!

 

En heb je nog meer tips of ben je gewoon blij met het resultaat? Deel het op via met ons op Instagram of facebook! #bloomboost.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *