Het voorjaar komt eraan

5 stappen en 5 tips voor het succesvol planten of oppotten van dahlia-knollen:

In het najaar heb je wellicht zelf de knollen uit de tuin gerooid. Of je bent in het tuincentrum een nieuw soort Dahlia tegen gekomen om aan je collectie toe te voegen. Want als je eenmaal aan Dahlia’s in je tuin bent begonnen wil je waarschijnlijk alleen maar meer soorten uitproberen!

Dus om ervoor te zorgen dat deze knollen in de zomer ook daadwerkelijk mooi bloeien hebben we hier een stappenplan en aan het eind van deze blog ook nog eens 5 tips van ons, waardoor het oppotten of planten van Dahlia’s eigenlijk niet meer mis kan gaan.

Stap 1: Kies het juiste moment om je dahlia’s te planten

Het klinkt als iets simpels, maar het kiezen van de juiste tijd gaat nog wel eens fout. Een Dahlia houdt niet van kou en al helemaal niet van vorst. Selecteer daarom een geschikt moment in het voorjaar om dahlia-knollen te planten in de volle grond nadat het risico op vorst voorbij (Ijsheiligen is dit jaar half mei)  is en de grond voldoende is opgewarmd (rond de 10 graden).

Zet je ze in de pot en beschik je over bijvoorbeeld een kas, dan kun je al eerder beginnen, in april,  met het oppotten. Maar zorg er wel voor dat deze kas vorstvrij is anders heb je alsnog kans dat het mis gaat.

Begin in ieder geval niet te vroeg!

Stap 2: Selecteer gezonde Dahlia knollen

Mocht je de knollen gebruiken die je vorig jaar hebt opgerooid, kies dan stevige dahlia-knollen zonder tekenen van ziekte of beschadiging.

Controleer of er ogen of knoppen aan de knollen zitten, dit zijn de plaatsen waar de scheuten zullen groeien.

Stap 3: Voorbereiding van de grond of potten

Voor planten in de tuin: Kies een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Graaf een gat dat groot genoeg is om de knol comfortabel in te planten, meestal ongeveer 10-15 cm diep.

Voor potten: Gebruik grote potten met drainagegaten en vul ze met een goed doorlatende potgrond. Tegenwoordig is ook een veenvrije variant van potgrond (van bijvoorbeeld DCM) beschikbaar. Dit is ook nog eens goed voor het milieu.

Stap 4: Planten Dahlia

Plaats de dahlia-knol met de ogen omhoog in het gat in de gron of de pot.

Bedek de knol met aarde of potgrond en druk stevig aan om luchtpockets te verwijderen.

Voor potten: Zorg ervoor dat de knol niet te diep in de pot wordt geplant en dat de ogen net onder het oppervlak liggen.

Stap 5: Verzorging na het planten van de Dahlia

Geef de knollen na het planten goed water om de grond of potgrond te bevochtigen.

Blijf de planten regelmatig water geven, vooral tijdens droge periodes, om de groei te stimuleren.

Bescherm jonge planten tegen slakken en andere plagen door bijvoorbeeld koperringen rond de planten te plaatsen.

Verwijder uitgebloeide bloemen (en controleer ze eventueel voor nieuw zaad) om zo de nieuwe bloemen nog meer ruimte en kracht te geven en zo nog langer van uw Dahlia’s te genieten.

 

Belangrijke tips:

Tip 1: Zorg ervoor dat de grond goed is opgewarmd voordat je dahlia-knollen plant om de groei te bevorderen.

Tip 2: Plant de knollen niet te diep om te voorkomen dat de scheuten moeite hebben om door de grond te breken.

Tip 3: Plaats de knollen op een zonnige locatie om de beste groeiresultaten te behalen.

Tip 4: Controleer regelmatig de vochtigheid van de grond of potgrond om ervoor te zorgen dat de knollen voldoende water krijgen zonder te verdrinken.

Tip 5: Zorg voor voldoende ondersteuning, zeker bij grootbloemige Dahlia’s.

Met dit stappenplan en onze tips zou je in staat moeten zijn om succesvol dahlia-knollen te planten in de volle grond of potten in jouw tuin of op het balkon!

 

Mocht het niet gelijk de eerste keer lukken, of je wilt andere soorten dahlia’s toevoegen in je tuin, kijk dan eens naar onze Plantenpakket van 5 Dahlia’s!

 

En heb je nog meer tips of ben je gewoon blij met het resultaat? Deel het op via met ons op Instagram of facebook! #bloomboost.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *